Några ord om det här med naket...
Jag får ibland givetvis frågan om jag ”tar nakenbilder” från nyfikna och oinsatta, och det enkla svaret på den frågan är att jag absolut fotograferar både påklätt, lättklätt och avklätt i rätt sammanhang och när samtliga inblandade är överens om det hela.
Dock finns det lite att tänka på som modell när det kommer till den typen av bilder, och jag har försökt sammanställa några punkter kring det här: 
• Nej! du måste aldrig fotas naken eller ens lättklädd som modell, även om många hävdar att ”alla gör det för att komma nånstans". Givetvis kan det finnas anledning att ta bilder i underkläder eller bikini om dina planer är bli nästa Victorias Secrets stjärna men mer avklätt än så behöver ingen agentur eller kund ha som underlag för att bedöma ditt utseende ur en portfoliosynvinkel.
• Det finns absolut tillfällen då fotografering i underkläder, fashion och mer editoriella sammanhang innebär att outfits osv i princip visar mer än det döljer, och i den situationen måste du som modell ha bestämt dig för var din gräns går. Om du tex tycker att det är ok att tex bröstvårtor får synas eller inte i bild. Ingen kan tvinga dig till något sådant, men det är viktigt att du bestämmer dig för var dina gränser går och att du håller fast vid dem. Fråga alltid fotograferingen vad som gäller. Då blir det mycket lättare för alla inblandade än om du börjar vackla åt ett ”kanske” eller liknande. Ett ”kanske” betyder tyvärr i många fotografers öron detsamma som ”Ja”...
• Det finns också nakenbilder som faller under kategorin ”implied nude”. Dvs känslan i bilden gör att modellen uppfattas som naken, men bilderna kan mycket väl tas i underkläder. Utsnitt och ljus/skuggor används då för att dölja och framhäva kroppen så att den uppfattas som mer naken än den egentligen är. Även i retuscharbetet kan man manipulera en bild för att faktiskt göra en modell ”naknare” än vad själva fotograferingstillfället innebär. Vill du som modell känna dig säkrare på en implied shoot som till exempel ska gå åt art-nude hållet, så är det helt ok att tex tejpa över bröstvårtorna och ha ett par neutrala stringtrosor som lätt går att retuschera bort .Då finns det helt enkelt inte några nipslip-eller skrevbilder oroa sig över.
• Att fotograferas helt naken är inte fel eller konstigt som modell heller, och det finns många olika genres för det, men det kräver givetvis att du känner dig trygg i situationen och med fotografen. Personligen är det ingenting jag rekommenderar att man gör vid en första fotografering med en ny fotograf heller, om man inte är väldigt erfaren som modell och har gjort mycket av den typen av fotograferingar tidigare. Du ska också vara införstådd med att när dessa bilder väl publicerats så finns det nakenbilder på dig på internet, om inte för alltid så förmodligen under en överskådlig framtid, och dessutom till stor del bortom kontroll! Det är ingenting man till 100% kan backa på om man ångrar sig, så tänk efter ordentligt INNAN du ens funderar på att ta den typen av bilder!
• Självklart måste du som modell ha fyllt 18år innan du ens får fotograferas utan kläder.