Modellfotografering - TFP - Genres & Bildstilar
För att förklara lite av vad för slags modellbilder som JAG är intresserad av att fotografera när det kommer till TFP/Test-samarbeten, så har jag stolpat ner det hela i fyra huvudkategorier. Givetvis är dessa kategorier breda och gränserna kan givetvis vara ganska flytande mellan dem, men det kan som sagt ändå vara värdefullt att ha nånting mer konkret att gå efter när man bestämmer vilken typ av fotografering som är aktuell.
Så nedanstående kategorier är MITT sätt att dela upp det hela på. Andra fotografer kan säkert ha andra varianter, och det jag kallar för en sak kan säkert vara en helt annan sak för en annan fotograf.

1 - PORTRÄTT (Headshots / Beauty / B&W)
Porträttbilder kan tas antingen i studio eller  "on-location". Inne eller ute, naturligt ljus eller med artificiellt blixt eller LED-ljus. Som stil är jag med på det mesta från svartvita varianter till mer kommersiellt i färg eller crazy bananas makeupbilder osv Jag favoriserar dock svartvitt ganska hårt. Jag jobbar ofta med ganska tajta utsnitt och inte sällan försöker jag placera modellen i en mer ”statisk" position på en stol eller pall eller liknande så att denne ska kunna koncentrera sig på ansikte och uttryck och inte behöva hålla reda på kroppen så mycket. Porträttbilder brukar vara en bra början på ett samarbete då det är relativt enkelt att komma igång med, och kräver sällan så jättemycket tanke bakom outfit osv. Modellens uttryck är vad som är primärt och kan ibland vara svårt att får fram, men oftast brukar det lösa sig efter en stunds fotograferande. Här finns det oftast goda möjligheter för duktiga makeupartister att också samarbeta för att utöka sin portfolio
2 - STREETFASHION (Fashion / Underkläder / Topless)
Det jag kallar för streetfashion är kanske egentligen en slags fortsättning på porträttfoto men där det oftast handlar om bilder där modellen kan kännas lite mer frånvarande bildmässigt och fokus ligger lite mer på outfit/stil/miljö, utan att det nödvändigtvis måste bli en renodlad fashion/katalogbild av det hela.
Dessa bilder behöver trots vad rubriken antyder inte alls tas på en gata utan kan fotas i princip varsomhelst, men oftast utomhus och i befintligt ljus, möjligtvis med stöd av nån reflexskärm eller så. Väldigt sällan med artificiellt ljus om det inte handlar om kvällsbilder.
Stilen spänner över allt från helt påklädda fashionoutfits till mer eller mindre avklädda sensual/sexy/edgy varianter beroende på miljö och vilken stil som avses.
Industiområden, gatumiljö, skogsdungar, parkeringsplatser, ja i princip var som helst brukar fungera för denna typ av bilder. Vanligtvis blandas helkroppsbilder och tajtare bilder. Konstiga vinklar och knasiga beskärningar är inte heller helt ovanligt i denna bildstil.
3 - BOUDOIR  (Underkläder / Topless / Naket)
Nästa stil är snygga, sensuella, lättklädda eller avklädda bilder i svartvitt. Det är absolut en favoritgenre som jag tycker är väldigt tacksam med rätt modell, och som ofta genererar väldigt mycket bra bilder. Jag kallar det lite slarvigt för ”boudoir”, även om min tolkning av dessa bilder kanske inte alltid är det som avses i ordets rätta bemärkelse. Här är det givetvis helhetskänslan i bilden som är det primära och ofta försöker jag få bilderna att kännas lite mer dokumentära och ”smygtagna” och tanken är att det ska kännas som att modellen mer är inne i sin egen värld och inte så har så mycket kontakt med kameran alls.
Underkläder, lättklätt eller avklätt på ett eller annat sätt är själva grunden, även om det inte behöver vara helnaket. Ofta kan en skjorta, en mysig tröja, ett lakan eller liknande göra att just den där mjuka vardagskänslan infinner sig och blir fantastisk bra på bild. Dessa bilder tar jag vanligtvis i inomhusmiljö som tex ett sovrum, hotellrum eller liknande för att ytterligare förstärka den mer dokumentära känslan, men det går även att simulera en snarlik miljö i studio med lite trixande. Jag använder i möjligaste mån naturligt ljus från fönster osv till den här typen av bilder, men det är inte helt ovanligt att det behöver förstärkas med lite blixt eller LED-ljus.
4 - FAN (Naket)
Slutligen så har vi den bildstil som kallas 'fine art nude' (fan) vilket dock är en ganska liten del av vad jag ägnar mig åt, och generellt gör jag endast denna typ av bilder med mer erfarna modeller.
Det är absolut en rolig konstform att utveckla både ur modellens perspektiv då det verkligen handlar om att hantera sin kropp, små detaljer, vinklar på kroppsdelar osv, men också tekniskt då det ofta blir mer ”millimeter-petande” i ljus och bildvinklar och andra inställningar för att få bilden rätt. En fan-sessioin är ganska krävande för modellen då den typen av poser kräver en viss fysik som efter en stunds poserande kan vara ganska påfrestande för kroppen.
Här är det helnaket som gäller under fotograferingen och därför bör modellen vara väldigt bekväm i den situationen, eftersom jag som fotograf blir extremt obekväm om jag ser att modellen inte trivs, och då blir det sällan några bra bilder. Naket betyder dock inte att alla privata delar behöver eller ska synas i bild, utan det är just det man inte ser som skapar spänningen och uttrycket i den här typen av bilder anser jag.
Fan-bilder tas vanligtvis i studio då jag vill ha så mycket kontroll över ljus osv som bara går, men under sommaren kan det även gå att göra fina fan-bilder utomhus under förutsättning att man hittar en plats där man kan jobba ostört.
VAD JAG INTE GÖR SOM TFP:
Det jag är mindre intresserad av är sånt som är ”on-location set” där det mer ska produceras ”studiobilder" "utomhus, vilket inte är min bildstil. Jag är också lite återhållsam med mer fantasy- eller fetishbetonade bilder, eller bondage, bdsm eller andra sexuellt präglade bildstilar, och vid den typen av fotograferingar måste modellen ha en väldigt tydlig ide och ha fotat den typan av bilder tidigare, då hon måste styra en sådan shoot betydligt mer än mig som fotograf.
Jag kan givetvis plåta i princip vad som helst så länge det är inom lagliga ramar, men då faller det oftast utanför TFP, och blir istället en betald shoot där modellen får alla bilder exklusivt för eget bruk.