Vad är en TFP/Test fotografering?
En TFP fotografering (Time For Prints/Pics)  innebär att alla inblandade ställer upp utan att pengar är involverade och alla parter får ”betalt” i bilder som man sedan kan använda enligt överenskommelse. Skillnaden jag gör på en "Testfotografering" gentemot en TFP-fotografering är att det är första gången man fotar och vanligtvis hålls den aningen mer casual och enkel, och jag har inte några direkta "krav" på att det ska bli användbara bilder.
Utifrån resultatet kan man sedan bestämma om man vill fortsätta med mer tema- eller genrebaserade TFP-fotograferingar, som då vanligtvis är aningen mer uppstyrda till det slutresultat vi önskar.

Hur går det till?
1) Kontakt. Jag tar kontakt med dig, eller så har du kontaktat mig om nåt som du gärna vill fotografera.  
2) Vi diskuterar eventuellt tema, stil, klädval osv via e-post, sociala medier eller telefon. Oavsett om man har ett tema eller om det gäller en enklare porträttfotografering är det bra att diskutera eventuella förbehåll också. (du får aldrig fota mig i jeans, helkropp, halvfigur, headshots, mina fötter får inte synas i bild osv)  
3) Vi bokar tid och plats, träffas skriver under releaseavtalet och fotograferar. Givetvis får du ha någon med dig så du känner dig trygg, se bara till att det inte är någon som hämmar eller stör dig i vårt fotograferande. Ibland har jag någon med mig också som kan hålla i lampor o skärmar mm. En TFP/Testfotografering tar generellt 2-3timmar från början till slut. 
4) Om du vill vara delaktig i urvalsprocessen av bilder så får efter någon eller några dagar se ett ganska stort antal bilder från fotograferingen i ett webbgalleri i en Google Drive, som du får en länk till.
Där får du se bilderna obehandlade rakt ur kameran, bara förminskade och o lågupplösta, möjligtvis i svartvitt om det är det vi utgått från under shooten. Jag sorterar dock bort uppenbart tekniskt dåliga bilder, dubbletter osv. Bilderna är vattenstämplade och dessa utvärderingsbilder får inte publiceras någonstans! Du skickar sedan bildnummer till mig på de tio bilder du tycker mest om och vill ha retuscherade.
5) Bilderna bildbehandlas och retuscheras därefter av mig i för att bli så bra som möjligt, och i den stil vi valt att framställa dem. Detta kan ta ett litet tag beroende på hur mycket som ska göras, men aldrig längre än 14 dagar från fotograferingstillfället, om vi inte kommit överens om annat.
Jag levererar tio (10) bilder per fotograferingstillfälle som kan vara antingen modellens egna favoriter, eller om modellen inte vill vara med i urvalsprocessen mina tio val. Ett fotograferingstillfälle är alltså hela fotograferingen och kan innehålla flera olika ”sessions” dvs outfits, stil, location osv och det totala antalet levererade bilder baseras på hela fotograferingstillfället. 
6) Du får efter det de redigerade bilderna levererade i hög upplösning, att använda enligt överenskommelsen. Bilderna levereras till Google Drive där de finns tillgängliga för nedladdning under 30 dagar.
7) Förhoppningsvis har allt gått bra, samtliga inblandade är nöjda och glada, och vi bokar en ny session.

Antalet levererade bilder:
För att förtydliga det här med bilder från en test/tfp shoot då det visat sig att det ibland blir för mycket långdragna diskussioner om antalet bilder som levereras så gäller följande:
Tio (10) färdiga bilder levereras till modellen inom 14 dagar.
Om modellen vill medverka i urvalsprocessen så får denne helt fritt få välja sina tio (10) favoritbilder från shooten (av de som håller tillräcklig hög teknisk kvalitet), och dessa levereras retuscherade och klara inom 14 dagar från fotograferingstillfället. Dessa bilder kan vara i mitt tycke ”sämre val”, och levereras i första hand för modellens eget bruk som ren ”betalning" för shooten. Om modellen inte vill vara delaktig i urvalsprocessen väljer jag ut de bilder som jag anser representera shooten bäst, och levererar dessa tio bilder inom samma tidsrymd.
Efter att dessa bilder är levererade kommer jag eventuellt att fortsätta med mina val, helt efter eget tycke och smak, då det har visat sig att de bilder som modellen ibland opponerat sig emot, eller har missat, är de bilder som faktiskt får bäst respons när de väl publiceras. Därför kommer jag att lita mer på mitt eget bildsinne och omdöme som fotograf när det gäller dessa urval och publiceringar. Jag lägger heller inte någon tidsram kring dessa bilder utan de kan komma efter en dag, en vecka, en månad eller ett år... Givetvis får modellen tillgång till dessa bilder också när de är klara.
Detta är det upplägg som kommer att gälla from augusti 2022.
Var tar bilderna vägen?
Jag gör givetvis hela tiden mitt yttersta för att ha koll på var mina bilder tar vägen när de väl är publicerade på internet. Trots det är det en omöjlighet att skydda sig från att bilder stjäls, lånas, screendumpas osv. Så jag kan aldrig lämna en 100% garanti på att en bild inte kan dyka upp i helt fel sammanhang, på helt fel ställe när bilden väl lämnat min dator. Det gäller därför att du som modell är införstådd med detta och har du väl godkänt en bild för publicering så finns den ”därute” och är då till viss del bortom min kontroll. Framförallt gäller detta givetvis lättklädda eller avklädda bilder som inblandade parter kanske gärna vill publicera i tex ett slutet forum, eller en facebookgrupp med likasinnade. Men det kanske inte är lika roligt om den dyker upp hos en arbetsgivare eller andra människor som inte har samma intresse eller värderingar kring det hela, för att nån hittat bilden och distribuerat den vidare. Så det är viktigt att kunna stå för en bild från alla inblandades sida, och därför är jag noga med att dubbelkolla med modellen innan den typen av bilder publiceras överhuvudtaget. En publicerad bild tas heller inte bort utan kommer ligga kvar på internet under lång tid. Jag publicerar generellt bilder på Facebook (Mina egna FB-sidor, öppna och slutna modell/fotografgrupper) Instagram, 500px, Flickr och min hemsida. Det är olika vad som publiceras var och när men det är i grunden de plattformar jag utnyttjar som ”skyltfönster”. Principen som tillämpas är dock ”lagt kort ligger” och en publicerad bild stannar där den är publicerad även om du som modell skulle ångra dig eller få andra värderingar efter en tid.