Det här med bildbehandling och retuschering av bilder generellt, och modellbilder i synnerhet, kan ibland generera väldigt heta debatter. Min uppfattning är att det oftast är människor som inte har någon inblick i det hela som är mest högljudda och negativt inställda till ämnet retouch och anser att det bara handlar om att förvränga och förändra bilder.
Mina bilder är inte tänkta att vara dokumentära i den meningen att allting lämnas helt orört så fort bilden är tagen i kameran, utan för mig är det en process som börjar i kameran och slutar med en datorredigerad bild. Den bilden kommer alltid ha ett visst mått av generell bildbehandling (svartvitkonvertering, färgtoning, beskärning etc) och i de flesta fall också mer eller mindre retoucharbete, vanligtvis i Photoshop, där jag mer specifikt petar i bilden på olika sätt. Så jag har därför styckat upp det hela i tre olika delar så det ska bli lite lättare att förstå hur jag kommer fram till det slutresultat som blir en färdig modellbild.
Bildbehandling -  Jag bildbehandlar ALLA bilder som jag publicerar på ett eller annat sätt. För mig är det en helt naturlig del i mitt bildskapande, och jag anser inte att bilden är klar eller optimal när den fastnat i kameran. Det betyder inte att jag alltid bygger om eller förändrar bilden fullständigt, utan i de allra flesta fall handlar det om mindre övergripande justeringar gällande exponering, färgbalans, kontrast osv. Att helt enkelt tona bilden till den känsla man vill att den ska ha. Samma saker som gjordes med film i mörkrum innan det hela blev digitalt.
Anledningen till denna grundläggande bildbehandling är främst att jag alltid fotograferar i RAW-format. Det innebär att kameran i sig inte utför någon egentlig bildbehandling alls, som den gör när man exempelvis fotograferar i JPEG-format med tex en mobilkamera där färger och kontrast osv optimeras av kameran. Man kan säga att jag tar över kamerans bildbehandling själv efteråt, för att ha större kontroll över resultatet.
Retouch - Å då vanligtvis det som kallas "skönhetsretouch". Ett omdebatterat ämne när det gäller modellbilder. Mycket av den debatten handlar snarast om att de ibland skeva kroppsideal som finns har skapat en marknad för just den typ av bilder, där man ganska uppenbart kan se att man byggt om hela modellen från grunden. I dessa mer extrema fall frågar man sig nästan varför bilden inte skapats i datorn helt och hållet från början utan någon inblandad modell...?
Min grundfilosofi kring just ”skönhetsretouch” är att framställa modellen i bästa möjliga mån, ur den synvinkel som var tanken vid fotograferingstillfället, och utan att förändra modellens grunddrag och personlighet.
De grundläggande justeringar som jag gör i exempelvis photoshop, är samma sak som skulle kunna ha, eller kanske borde ha gjorts med ljussättning och smink vid fotograferingstillfället. Eller att man helt enkelt bättrar på och förstärker eller tonar ner befintlig makeup i photoshop för att korrigera det som kameran kanske inte uppfattade korrekt. Att man tar bort blemmor och andra typer av mindre ”skavanker" tror jag inte någon modell eller betraktare av bilderna har någonting emot. Jag retuscherar dock inte bort permanenta personlighetsdrag som födelsemärken osv om inte detta uttryckligen har begärts av modellen. Ärr retuscherar jag dock generellt bort om inte modellen uttryckligen sagt någonting annat.
Bodyshaping - Ja, här blir det ju då än mer kontroversiellt då man ofrånkomligt hamnar i debatten om kroppsideal och vad som är rätt och fel att göra eller inte göra med en modellbild. 
Det är ju inte längre speciellt svårt att dra lite i ett par ben, smalna av en näsa, trycka in en midja lite eller utföra den misstänkt vanligaste åtgärden bland många retuschörer, att gå upp en kupstorkek eller två på bysten... Rent tekniskt har jag inte några problem att utföra alla dessa ”trix", då det som sagt inte är speciellt komplicerat. Det här ÄR också en teknik jag använder mig av i mina bilder men i ganska begränsad utsträckning, i mitt tycke. Det skall vara en för mig relevant justering, och eller något som jag eventuellt missat vid fototillfället som kan ändras, och som då tillför bilden något. Det uppstår ju faktiskt en del märkliga kroppsliga fenomen när man poserar och i vissa fall finns det absolut skäl att tona ner eller framhäva kroppsdelar för att en bra bild ska bli ännu bättre. Eller att man vill flytta fokus från eller till någonting i bilden. Användningsområden som jag använder den här typen av retoucharbete till är oftast att förstärka poser. Kanske trycka till höften de där sista centimetrarna som modellen inte orkade få till till efter 200bilder, eller att magen var på fel ställe i en utandning. Att justera kläder som inte samarbetat som tänkt vid fotograferingstillfället, fluffa till hår, och annat som kan förhöja bilden har jag heller inte några problem att fixa till i den typen av shapingarbete. 
Jag tycker dock att dessa typer av bodyshapingövningar passar bättre in i vissa kategorier av modellbilder än andra, och givetvis tål en kanske i övrigt väldigt piffad glamourbild mer fix och trix, än om man tar lite mer casual porträttbilder och börjar vrida och vända på dem. Även en del special effects bilder behöver givetvis skruvas till på ett mer eller mindre onaturligt sätt.
Jag försöker ha en dialog med modellen om allt detta för att alla ska känna sig nöjda med bilderna, och i ärlighetens namn så har de modeller som jag jobbat med i alla fall varit väldigt  nöjda med sig själva och sitt utseende, vilket gör att det är väldigt sällan är någon stor fråga.